Kajakkien vuokraus jäsenille

Voit vuokrata kajakin tai useita kajakkeja, jos olet täysi-ikäinen Saimaan Latu ry:n jäsen, pystyt osoittamaan, että taitosi riittävät kajakin hallintaan ja tunnet riittävän hyvin Suomessa voimassaolevat vesiturvallisuusvaatimukset. Voit osoittaa tämän Meloja 1 -kortilla, jonka saat suorittamalla melonnan peruskurssin (10 h)

Kajakkeja ei turvallisuussyistä anneta vuokralle tiistaimelontakauden (1.6. – 31.8.2021) ulkopuolella. Poikkeuksena esim. kevättulvat jokireiteillä ja hyvin kokenut koskimeloja kuivapukuineen.

Jos siis olet täysi-ikäinen yksityishenkilö, sinulla on riittävät melontataidot ja vesiliikennetiedot, jotka pystyt todistamaan, ja haluat vuokrata kajakin etkä vielä ole Saimaan Latu ry:n jäsen, käy ensin liittymässä jäseneksi Suomen Ladun verkkosivuilla. Valitse jäsenyhdistykseksi Saimaan Latu ry. Jos kuulut jo johonkin muuhun Suomen Ladun jäsenyhdistykseen, voit liittyä Saimaan Ladun rinnakkaisjäseneksi.

Kajakin vuokraajan tulee ehdottomasti olla uimataitoinen ja pystyä melomaan itseään ja kajakkia vaarantamatta. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200m, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

Muistathan, että olet tervetullut Saimaan Ladun tiistaimelontaan vaikket olisi Saimaan Latu ry:n jäsen. Tiistaimelonnassa pääset kolmen tunnin opastetulle retkelle Saimaan saaristoon.

 

Kajakkien vuokraus, toimintaohjeet

Vuokraamillasi kajakeilla voivat meloa muutkin kuin Saimaan Latu ry:n jäsenet. Vuokraajan vastuulla on selvittää muiden melojien taitojen riittävyys.

 • Käytä aina melontaliivejä ja aukkopeittoa.
 • Käsittele vuokraamaasi kajakkia huolellisesti. Kajakki on vesikulkuväline, sitä ei tule raahata maalla, eikä rantautua törmäämällä rantarakenteisiin tai kiviin. Kajakkeja ei saa viedä koskeen ilman erillistä lupaa.
 • Kajakki vuokrataan tarkistettuna ja puhdistettuna. Palauta kajakki samassa kunnossa ja ilmoita tulleista tai ilmenneistä vioista. Mikäli viat kuuluvat normaaliin kulumiseen, niistä ei veloiteta.

 

 1. Mieti millaisen kajakin tai kajakkeja tarvitset, tutki kajakkitarjontaamme tämän sivun alaosasta. Voit tutustua kajakkeihin esimerkiksi tiistaimelonnassa.
 2. Varmista oheisesta sähköisestä varauskalenterista, että valitsemasi kajakki on vapaana.
 3. Lähetä vuokrauskysely sähköpostitse osoitteeseen saila.kajakkivuokraus@gmail.com.  Hoidamme vuokrausasioita ensisijaisesti sähköpostin kautta. Voit kertoa melontasuunnitelmistasi ja kysyä suositusta sinulle parhaiten sopivasta kajakista. Kysely kannattaa lähettää hyvissä ajoin, mielellään vähintään viikkoa ennen aiottua vuokrausajankohtaa siten, että ennen vuokrausajankohtaa on yksi tiistaimelonta. Teemme vapaaehtoistyötä ja emme siis päivystä sähköpostin äärellä. 🙂 Pyrimme hoitamaan sopimukset, avaimet ym. vuokrauksiin liittyvät asiat aina tiistaimelontojen yhteydessä, ennen tai jälkeen.
 4. Varaamme sinulle kajakin ja sovimme kajakkien noudosta kanssasi sähköpostitse. Varaudu noutamaan melontakeskuksen avain tiistaimelonnan yhteydessä. Samalla allekirjoitat vuokrasopimuksen ja saat maksutiedot. Varaathan mukaasi Saimaan Ladun jäsennumeron sisältävän jäsenkortin, jonka Suomen Latu on sinulle postittanut. Muista myös Meloja 1 -kortti, jos sinulla on sellainen. Viikon mittaiset vuokrasopimukset teemme mieluiten alkamaan tiistai-illasta tiistaimelonnan jälkeen (klo 21:00) ja päättymään ennen seuraavaa tiistaimelontaa (klo 16:00)
 5. Hae kajakki varusteineen, nauti melonnasta ja maksa vuokra Saimaan Ladun tilille saamillasi maksutiedoilla.
 6. Palauta puhdistettu ja kuivattu kajakki ja melontakeskuksen avain. Raportoithan mahdollisista ongelmista, esimerkiksi jos havaitsit kajakissa jotain vikaa.

Melonnan turvallisuus ja etiketti

 • Suunnittele reitti. Huomioi sää, oma taitotasosi ja kuntosi.
 • Kerro jollekin reitistäsi ja aikataulustasi.
 • Melo mieluummin kaverin kanssa.
 • Pukeudu sään ja veden lämpötilan mukaan. Muista vaihtovaatteet.
 • Käytä meloessa kelluntaliiviä ja aukkopeitettä. Muista pilli ja pumppu/äyskäri.
 • Tarkista kajakin kunto.
 • Noudata varovaisuutta väyliä ylittäessäsi.
 • Väistä muuta veneliikennettä.
 • Seuraa säätä retken aikana. Varaudu muuttamaan suunnitelmaa.
 • Pidä kännykkä vesitiiviisti pakattuna käden ulottuvilla.
 • Älä häiritse lintuja, eläimiä ja vältä luonnon kulumista.
 • Pidä kunnioittava etäisyys mökki- ja ranta-alueisiin.
 • Noudata jokamiehenoikeuksia.
 • Osallistu melontakursseille ja kehitä taitojasi.
 • Hätätilanteessa soita 112 (sisävedet) tai Meripelastus 0294 1000 (merellä).

 

Vuokraushinnasto 2022

Yksiköt / singles
hinta muuta
Päivä / day 20 eur
Viikonloppu / weekend 40 eur pe ilta – su ilta
Viikko / full week 80 eur
Kaksikot / doubles
Päivä / day 30 eur
Viikonloppu / weekend 50 eur pe ilta – su ilta
Viikko / full week 100 eur

 

 

 

Vuokrattavat kajakit, yksiköt

Saimaan Ladun yksikkökajakit ovat retkimelontaan sopivia meri- ja järvikajakkeja lukuunottamatta kahta joki- ja koskikäyttöön soveltuvaa kajakkia. Lähes kaikki kajakkimme sopivat myös aloittelijoille, mutta olemme kuitenkin yrittäneet arvioida sopivuutta kolmen plussan asteikolla:

+++  = erittäin vakaa kajakki ensimmäistä kertaa melovalle

++ = vakaa kajakki, sopii useimmille melontaharrastuksen aloittamiseen

+ = hieman vaativampi kajakki, muttei mahdoton aloittelijallekaan

Sopivuudessa tärkeintä on oikean kokoisen kajakin valita. Retkikajakit on suuniteltu melottavaksi retkeilykuormassa. Kuormaansa nähden liian suuri kajakki ui liian pinnassa ja käyttäytyy epävakaasti. Tilannetta voi korjata lastaamalla kajakkiin lisäpainoja, esimerkiksi juomavesipulloja tai melontakeskuksesta lainattavia hiekkakanistereita. Taulukkoon listatut koot ovat vain ohjeellisia, useimmat melojat pystyvät melomaan kaikilla aikuisille tarkoitetuilla kajakeillamme.

 

nro malli melojan koko väri materiaali peräsin/evä sopivuus aloittelijalle muuta
11 Arctic S-M vihreä muovi säätöevä ++
12 Scott M-L keltamusta lasikuitu säätöevä ++
13 Sun Costal M-L sininen muovi säätöevä ++
14 Baffin P2 M-L oranssi muovi säätöevä +
15 Tsunami M-XL sininen muovi ei +++
16 Baffin P1 S punainen muovi säätöevä +
17 Nordkapp M keltainen muovi säätöevä + ”Destia”
18 Tempest 170 M keltainen muovi säätöevä ++
19 Sea Yak M-L punainen muovi peräsin ++
20 Waves Sport Hydra L-XL punamusta muovi säätöevä ++
21 Scorpio S-M oranssi muovi säätöevä ++
22 Fjell L-XL oranssi muovi peräsin ++
23 Zegul S-M mustavalkoinen lasikuitu säätöevä ++
varasto Tsunami

Jackson Rogue

lapset

M-XL

keltainen

keltainen

muovi

muovi

ei

säätöevä

+++

+++

 

koski/retki

 

 

 Vuokrattavat kajakit, kaksikot

Saimaan Ladun kajakkikaksikot sopivat kaikille melojille aloittelijasta alkaen. Kaksikot ovat vakaita ja rauhallisia melottavia. Kajakki nro 5 on kolmikko, johon mahtuu joko kolme melojaa tai kaksi melojaa ja runsaasti varusteita, ja on nro 5:n keskiaukossa nähty lapsiakin ja koiriakin matkustajina. Jokikaksikko (nro 6) toimii parhaiten virtaavissa vesissä, emme suosittele sitä isoille tuulisille järvenselille.

 

 

nro malli melojan koko väri materiaali peräsin/evä sopivuus aloittelijalle muuta
2 Avalon Avec S-L oranssivalkoinen lasikuitu peräsin +++
3 Argo S-L valkoinen lasikuitu peräsin +++
4 Argo S-L keltavalkoinen lasikuitu peräsin +++
5 Argo S-L keltavalkoinen lasikuitu peräsin +++ kolmikko
6 Bivok S-L punakeltainen muovi peräsin +++
7 Avalon Avec S-L keltavalkoinen lasikuitu peräsin +++
8 Avalon Avec S-L keltavalkoinen lasikuitu peräsin +++
9 Avalon Avec S-L valkoinen lasikuitu peräsin +++
10 Avalon Avec S-L punavalkoinen lasikuitu peräsin +++