Kajakkien vuokraus jäsenille

Tästä linkistä kalenteriin, josta näet vuokratut kajakit.

Voit vuokrata kajakin tai useita kajakkeja, jos olet täysi-ikäinen Saimaan Latu ry:n jäsen, pystyt osoittamaan, että taitosi riittävät kajakin hallintaan ja tunnet riittävän hyvin Suomessa voimassaolevat vesiturvallisuusvaatimukset. Voit osoittaa tämän Meloja 1 -kortilla, jonka saat suorittamalla melonnan peruskurssin (10 h) Suoritettu kurssitodistus on näytettävä vuokrasopimusta tehdessä paikan päällä, muuten vuokrausta ei voida tehdä.

Kajakkeja vuokrataan Saimaan Ladun jäsenille 1.6. – 31.8.2023.

Jos siis olet täysi-ikäinen yksityishenkilö, sinulla on riittävät melontataidot ja vesiliikennetiedot, jotka pystyt todistamaan, ja haluat vuokrata kajakin etkä vielä ole Saimaan Latu ry:n jäsen, käy ensin liittymässä jäseneksi Suomen Ladun verkkosivuilla. Valitse jäsenyhdistykseksi Saimaan Latu ry. Jos kuulut jo johonkin muuhun Suomen Ladun jäsenyhdistykseen, voit liittyä Saimaan Ladun rinnakkaisjäseneksi.

Kajakin vuokraajan tulee ehdottomasti olla uimataitoinen ja pystyä melomaan itseään ja kajakkia vaarantamatta. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200m, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

Muistathan, että olet tervetullut Saimaan Ladun tiistaimelontaan vaikket olisi Saimaan Latu ry:n jäsen. Tiistaimelonnassa pääset kolmen tunnin opastetulle retkelle Saimaan saaristoon.

Kaluston käyttöoikeus, ”Satasen diili”

Täysi-ikäisen Saimaan Ladun jäsenen on mahdollista meloa vapaana olevilla yhdistyksen kajakeilla päivämelontoja. Vuokrausehdot ovat samat kuin normaalissa kajakkivuokrauksessa, eli sopimuksen tekijän on todistettava melontataitonsa. Käyttöoikeus maksaa 100 euroa ja sisältää oikeuden meloa yhdistyksen omistamilla vapailla kajakeilla silloin, kun kalusto ei ole yhdistyksen tai toisen vuokraajan käytössä. Sopimus ei ole voimassa tiistaimelonnan aikana kesä-elokuussa klo 15-22. Lisäksi sopimukseen kuuluu kauden aikana yksi viikonlopun vuokrausmahdollisuus (tästä tehtävä erillinen vuokrasopimus)

Sopimus on voimassa kuluvan kalenterivuoden loppuun. Sopimuksen tekijä saa A-vajan avaimen käyttöönsä, avain tulee palauttaa kauden loputtua erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti. Avaimen katoamisesta peritään 30 euroa. Sopimus on henkilökohtainen ja koskee vain sopimuksen tehnyttä henkilöä, avainta ei saa antaa ulkopuoliselle. Sopimuksen tehnyt henkilö ei saa antaa yhdistyksen kajakkia ulkopuolisen henkilön käyttöön missään tilanteessa. Jos ilmenee väärinkäyttöä, yhdistyksellä on oikeus perua sopimus kesken kauden.

Kajakkien varaustilanne tulee tarkistaa aina ennen melomaan lähtöä kajakkien varauskalenterista (yllä). Vuokraajan tulee aina ilmoittaa valitsemallaan kajakilla melonnasta osoitteeseen saila.kajakkivuokraus(at)gmail.com.

Koska avaimia on rajallinen määrä, myös Satasen diilien määrä on rajallinen.

Sopimuksia tehdään tiistaimelontojen yhteydessä. Tarkemmat tiedot löytyvät vajalla vuokrasopimuksesta.

Kajakkien vuokraus, toimintaohjeet

Vuokraamillasi kajakeilla voivat meloa muutkin kuin Saimaan Latu ry:n jäsenet. Vuokraajan vastuulla on selvittää muiden melojien taitojen riittävyys.

 • Käytä aina melontaliivejä ja aukkopeittoa.
 • Käsittele vuokraamaasi kajakkia huolellisesti. Kajakki on vesikulkuväline, sitä ei tule raahata maalla, eikä rantautua törmäämällä rantarakenteisiin tai kiviin. Kajakkeja ei saa viedä koskeen ilman erillistä lupaa.
 • Kajakki vuokrataan tarkistettuna ja puhdistettuna. Palauta kajakki samassa kunnossa ja ilmoita tulleista tai ilmenneistä vioista. Mikäli viat kuuluvat normaaliin kulumiseen, niistä ei veloiteta.
 1. Mieti millaisen kajakin tai kajakkeja tarvitset, tutki kajakkitarjontaamme tämän sivun alaosasta. Voit tutustua kajakkeihin esimerkiksi tiistaimelonnassa.
 2. Varmista oheisesta sähköisestä varauskalenterista, että valitsemasi kajakki on vapaana.
 3. Lähetä vuokrauskysely sähköpostitse osoitteeseen saila.kajakkivuokraus(at)gmail.com.  Hoidamme vuokrausasioita ensisijaisesti sähköpostin kautta. Voit kertoa melontasuunnitelmistasi ja kysyä suositusta sinulle parhaiten sopivasta kajakista. Kysely kannattaa lähettää hyvissä ajoin, mielellään kaksi viikkoa ennen aiottua vuokrausajankohtaa siten, että ennen vuokrausajankohtaa on ainakin yksi tiistaimelonta. Teemme vapaaehtoistyötä ja emme siis päivystä sähköpostin äärellä.  Sopimukset, avaimet ym. vuokrauksiin liittyvät asiat hoidetaan aina tiistaimelontojen yhteydessä, ennen tai jälkeen.
 4. Varaamme sinulle kajakin ja sovimme kajakkien noudosta kanssasi sähköpostitse. Varaudu noutamaan melontakeskuksen avain tiistaimelonnan yhteydessä. Samalla allekirjoitat vuokrasopimuksen ja saat maksutiedot. Sähköisestä Suomen Ladun Jäsenpolku -palvelusta voit tarkistaa ja päivittää omat jäsentietosi. Tarkista mahdollisesti muuttunut jäsennumerosi ja ota se ylös, merkitsemme sen vuokrasopimukseen. Muista myös Meloja 1 -kortti tai suoritetun melonnan alkeiskurssin (10 h) kurssitodistus. Viikon mittaiset vuokrasopimukset teemme mieluiten alkamaan tiistai-illasta tiistaimelonnan jälkeen (klo 21:00) ja päättymään ennen seuraavaa tiistaimelontaa (klo 16:00)
 5. Hae kajakki varusteineen, nauti melonnasta ja maksa vuokra Saimaan Ladun tilille saamillasi maksutiedoilla.
 6. Palauta puhdistettu ja kuivattu kajakki ja melontakeskuksen avain. Raportoithan mahdollisista ongelmista, esimerkiksi jos havaitsit kajakissa jotain vikaa.

Melonnan turvallisuus ja etiketti

 • Suunnittele reitti. Huomioi sää, oma taitotasosi ja kuntosi.
 • Kerro jollekin reitistäsi ja aikataulustasi.
 • Melo mieluummin kaverin kanssa.
 • Pukeudu sään ja veden lämpötilan mukaan. Muista vaihtovaatteet.
 • Käytä meloessa kelluntaliiviä ja aukkopeitettä. Muista pilli ja pumppu/äyskäri.
 • Tarkista kajakin kunto.
 • Noudata varovaisuutta väyliä ylittäessäsi.
 • Väistä muuta veneliikennettä.
 • Seuraa säätä retken aikana. Varaudu muuttamaan suunnitelmaa.
 • Pidä kännykkä vesitiiviisti pakattuna käden ulottuvilla.
 • Älä häiritse lintuja, eläimiä ja vältä luonnon kulumista.
 • Pidä kunnioittava etäisyys mökki- ja ranta-alueisiin.
 • Noudata jokamiehenoikeuksia.
 • Osallistu melontakursseille ja kehitä taitojasi.
 • Hätätilanteessa soita 112 (sisävedet) tai Meripelastus 0294 1000 (merellä).

Vuokraushinnasto 2022

Yksiköt / singleshintamuuta
Päivä / day20 eur
Viikonloppu / weekend40 eurpe ilta – su ilta
Viikko / full week80 eur
Kaksikot / doubles
Päivä / day30 eur
Viikonloppu / weekend50 eurpe ilta – su ilta
Viikko / full week100 eur

Vuokrattavat kajakit, yksiköt

Saimaan Ladun yksikkökajakit ovat retkimelontaan sopivia meri- ja järvikajakkeja lukuunottamatta kahta joki- ja koskikäyttöön soveltuvaa kajakkia. Lähes kaikki kajakkimme sopivat myös aloittelijoille, mutta olemme kuitenkin yrittäneet arvioida sopivuutta kolmen plussan asteikolla:

+++  = erittäin vakaa kajakki ensimmäistä kertaa melovalle

++ = vakaa kajakki, sopii useimmille melontaharrastuksen aloittamiseen

+ = hieman vaativampi kajakki, muttei mahdoton aloittelijallekaan

Sopivuudessa tärkeintä on oikean kokoisen kajakin valita. Retkikajakit on suuniteltu melottavaksi retkeilykuormassa. Kuormaansa nähden liian suuri kajakki ui liian pinnassa ja käyttäytyy epävakaasti. Tilannetta voi korjata lastaamalla kajakkiin lisäpainoja, esimerkiksi juomavesipulloja tai melontakeskuksesta lainattavia hiekkakanistereita. Taulukkoon listatut koot ovat vain ohjeellisia, useimmat melojat pystyvät melomaan kaikilla aikuisille tarkoitetuilla kajakeillamme.

nromallimelojan kokovärimateriaaliperäsin/eväsopivuus aloittelijallemuuta
11ArcticS-Mvihreämuovisäätöevä++
12ScottM-Lkeltamustalasikuitusäätöevä++
13Sun CostalM-Lsininenmuovisäätöevä++
14Baffin P2M-Loranssimuovisäätöevä+
15TsunamiM-XLsininenmuoviei+++
16Baffin P1Spunainenmuovisäätöevä+
17NordkappMkeltainenmuovisäätöevä+”Destia”
18Tempest 170Mkeltainenmuovisäätöevä++
19Sea YakM-Lpunainenmuoviperäsin++
20Waves Sport HydraL-XLpunamustamuovisäätöevä++
21ScorpioS-Moranssimuovisäätöevä++
22FjellL-XLoranssimuoviperäsin++
23ZegulS-Mmustavalkoinenlasikuitusäätöevä++
varastoTsunamiJackson RoguelapsetM-XLkeltainenkeltainenmuovimuovieisäätöevä++++++ koski/retki

 Vuokrattavat kajakit, kaksikot

Saimaan Ladun kajakkikaksikot sopivat kaikille melojille aloittelijasta alkaen. Kaksikot ovat vakaita ja rauhallisia melottavia. Kajakki nro 5 on kolmikko, johon mahtuu joko kolme melojaa tai kaksi melojaa ja runsaasti varusteita, ja on nro 5:n keskiaukossa nähty lapsiakin ja koiriakin matkustajina. Jokikaksikko (nro 6) toimii parhaiten virtaavissa vesissä, emme suosittele sitä isoille tuulisille järvenselille.

nromallimelojan kokovärimateriaaliperäsin/eväsopivuus aloittelijallemuuta
2Avalon AvecS-Loranssivalkoinenlasikuituperäsin+++
3ArgoS-Lvalkoinenlasikuituperäsin+++
4ArgoS-Lkeltavalkoinenlasikuituperäsin+++
5ArgoS-Lkeltavalkoinenlasikuituperäsin+++kolmikko
6BivokS-Lpunakeltainenmuoviperäsin+++
7Star 630 NovaS-Lkeltavalkoinenlasikuituperäsin+++
8Avalon AvecS-Lkeltavalkoinenlasikuituperäsin+++
9Avalon AvecS-Lvalkoinenlasikuituperäsin+++
10Avalon AvecS-Lpunavalkoinenlasikuituperäsin+++