Retkeilykohteet

Lappeenrannan seudun retkeilykohteet

Luontopolut

Vanha Lappeenranta, linnoitus, reilu 1 km

Linnoituksen luontopolku tarjoaa historiallisen läpileikkauksen kasveista ja ympäristöstä. Täällä todella aistii menneet vuosisadat. Luontopolusta on oma esite, jota saa osoitteesta: Saimaan Luonnonsuojelukeskus, Katariinantori 6.

Pappilanniemi, 1,8 km

Pappilanniemi on luontokohteista kasvistoltaan monipuolisin ja lähes kaikki biotyypit ovat edustettuina. Tämän takia myös linnusto on runsas. Luontopolku noudattelee pururataa, ja melkein kaikki rastit ovat polun vieressä. Alueella voivat liikkua myös liikuntarajoitteiset. Talvella polkua pitkin kulkee valaistu hiihtolatu.

Lisätietoja löydät täältä

Mikonsaari, 1,4 km

Mikonsaareen pääsee UPM Kymmenen Oy:n tehtaiden itäpuolella sijaitsevan Luukkaansalmen sillan kautta. Matkaa kertyy keskustasta n. 8 km. Mikonsaari on oiva retkeilykohde, sillä alueelta löytyy uimaranta sekä käymälärakennus. Luontopolku mutkittelee pitkin rantoja, joilta voi ihailla kaunista Saimaata. Polun kahdeksan rastia kertovat niin luonnosta kuin alueen historiasta.

Lisätietoja löydät täältä

Kanavansuu

Polku antaa kävijöille tietoa kanavansuun kasveista ja puista sekä nähtävyyksistä ja historiasta. Matkaa voi taittaa kävellen tai pyörällä ja myös liikuntarajoitteiset on otettu huomioon polun suunnittelussa.

Lisätietoja löydät täältä

Hämmäauteensuo, 1,5 km

Hämmäauteensuon luonnonsuojelualue sijaitsee Vainikkalantien varrella n. 8 km kaupungista. Pitkospuut, jotka on kunnostettu vuonna 2014,  myötäilevät rauhoitusalueen reunaa ja palaavat takaisin lähtöpaikkaan suon laidassa olevaa polkua pitkin. Alueella on rauhoitusmääräyksiä, joista paikalla oleva opastaulu kertoo lisää.

Lisätietoja löydät täältä

 

Luontokohteet

Haapajärvi

Haapajärvelle rakennettu lintutorni palvelee käyttäjiään reilun kolmen metrin korkeudesta ja sieltä onkin mahtavat näkymät järvelle. Torni sijaitsee vesijättömaalla, joten etenkin keväisin kumisaappaat ovat vakiovaruste siellä kävijöille. Torni on myös yksityisalueella, joten alueella on syytä noudattaa siellä olevia ohjeita.

Lisätietoja löydät täältä

Kaislanen

Kaislasen näköalapaikka sijaitsee Ylämaantien varressa n. 6 km kaupungista Kaislanen-järven itäpäässä. Järvi on lähialueen upeimpia lintujärviä ja siellä voi tavata monia muuttolintujamme. Alueella on opastus. Kiikarit mukaan ja bongailemaan.

Retkeilyreitit

Lappeenrannan Itäinen retkeilyreitti

Itäinen retkeilyreitti alkaa Onninkadun ja Eteläkadun risteyksestä (ks. Lappeenrannan kaupungin kartta). Kylteillä merkitty reitti kulkee aluksi puolisen kilometriä tiellä ja siirtyy sitten poluille. Reitti jatkuu polkuja pitkin Kirkkolanvuoren kautta Saimaan Ladun Karhusjärven majalle. Majalla on nuotiopaikka, jossa voi syödä eväitä ja huonomman kelin sattuessa voi eväät syödä laavun suojassa. Reitti on yhteen suuntaan yhdeksän kilometriä, edestakaisin kahdeksantoista.

Ruokolahden retkeilyreitti

Ruokolahdella on monipuolinen retkeilyreitti. Reitti muodostuu kahdesta lenkistä, joiden pituudet ovat 18 ja 22 kilometriä. Reitin varrella on laavuja ja nuotiopaikkoja. Reitistä on tehty hyvä kartta, jota voi kysellä Ruokolahden matkailutoimistosta.

E10 retkeilyreitti

 

 

Saimaa retkeilykohteena

Saimaa tarjoaa Lappeenrannassa erinomaiset maisemat kesäisin melontaan ja talvisin hiihtoon sekä retkiluisteluun.

Piensaimaalla on suojaisia reittejä melontaan. Lyhyillä retkillä voi suunnata vaikka Saimaan Ladun Virkistysaluesäätiön tuella Ruohosaareen seurakunnan maille pystyttämälle laavulle. Laavu on tarkoitettu päiväretkien kohteeksi tai yhden yön pituisille retkille. Pidemmillä retkillä voi suunnata Taipalsaaren leirintäalueen kautta Kirkkosaaren ympäri. Vaihtoehtoisesti voi suunnata Orjainniemen ympäri Väliväylälle.Orjainniemen länsipuolella sijaitsee Virkistysaluesäätiön uusi laavu.

Kaupungin itäpuolelta lähtee Sudensalmen suojaisa kapea reitti, josta pääsee myös Suur-Saimaalle.

Suur-Saimaalle voi mennä vaikka Päihänniemen hiekkarantojen kautta. Rannalla on myös grillikatos ja Roska-roope-jätepiste käymälöineen. Päihänniemestä eteenpäin selät suurenevat ja saaret vähenevät. Parin kilometrin selän ylityksellä pääsee seuraavien saarien luokse, joista myös löytyy Pidä saaristo siistinä ry:n ylläpitämiä retkisatamia. Saimaata pitkin matkaa voi jatkaa Luonterin maisemien kautta Mikkeliin.  Suur-Saimaalta voi matkaa jatkaa myös Savonlinnan suuntaan vanhoja venäläisiä kanavia pitkin, joista ensimmäinen on Kutvelen kanava Kyläniemen juuressa, sitten seuraa Käyhkään ja Kukontaipaleen kanavat ja viimeisenä Telakanava. Reitti välttelee vilkkaimpia veneilyreittejä ja kulkee hienoissa järvimaisemissa.

Väliväylä

Väliväylää pitkin voi meloa Saimaalta Kymijoelle. Reitti lähtee Pien-Saimaalta ja etenee Merenlahden kiertäen Mikkelin tien länsipuolelle Rutolaan, jossa on kaksi lyhyttä kantopaikkaa kannasten yli. Sen jälkeen reitti etenee Luumäen rantojen kautta Kouvolaan Käyrälammelle, josta voi jatkaa edelleen Kymijoelle.